GP Stockholm 2014 med U/B Control

Helgen 24.-26. oktober var det GP i Stockholm. Jeg valgte å spille U/B Control, et deck som ikke ser mye spill, og som er langt fra like kraftig som U/W Control var før rotasjon.

Deckvalg
Før rotasjon spilte jeg Mono-Black Devotion, og jeg kjente meg etter hvert ganske komfortabel i rollen som kontrollspiller med mye hand disruption og removal. Jeg håpet derfor noen av de profesjonelle spillerne skulle bygge et kontrolldeck med sort til ProTour Khans of Tarkir.

Selv trodde jeg decken ville inneholde Thoughtseize, Hero’s Downfall, Sylvan Caryatid, Courser of Kruphix, Prognostic Sphinx og Dig Through Time. Mange kommenterte ved rotasjon at et skjell som dette var et veldig enkelt utgangspunkt etter ProTour Journey into Nyx (block contructed), men etter litt testing viste det seg at Thoughtseize ikke gjorde seg veldig godt i en trefarget kontrolldeck uten trusler som Pack Rat. Courser of Kruphix konkurrerer med Bile Blight, Hero’s Downfall og Dissolve om dobbel mana av en farge, og hører mer hjemme i et midrangedeck.

Så kom ProTour og dommen: Ivan Floch, Owen Turtenwald og Andrew Cuneo spilte to ulike versjoner av U/B Control til henholdsvis 5., 11. og 16. plass. Turtenwald og Cuneo spilte de samme 75 kortene, en deck designet av Andrew Cuneo med fire Perilous Vault, mens Floch hadde kommet frem til en versjon uten Vault med flere discard spells. Jeg falt på at en versjon med mer hand disruption passet min spillestil bedre, og sleevet derfor opp Floch sin versjon. Etter litt mer testing gikk jeg for en liste av James Fazzolari, men med to endringer:

Argumentet for å spille to ulike trusler, er at man med Dig Through Time og tid, har mulighet nok til å finne den som er best. Man vinner med U/B Control ved å stabilisere etter en aggressiv start, eller ved å ta kontroll over spillet, og så avslutte med en trussel det er vanskelig å svare på. Sphinx er billigere enn Pearl Lake Ancient, men må spilles på din egen tur, representerer er langt tregere klokke og kan ikke beskyttes mot vredeeffekter som End Hostilities.

Off-color fetchland har i dagens Standard-format fordelen av å kunne hente et basicland utappet samtidig som graven fylles for delve. Evolving Wilds taper litt tempo, men fungerer som to ekstra Polluted Delta ved at de sikrer at du kan hente den fargen du trenger. Jeg bestemte meg for at fix hadde mer å si enn tempo, og byttet derfor til to Evolving Wilds.

U/B Control

Creatures (2)
Pearl Lake Ancient

Other spells (32)
Bile Blight
Despise
Dig Through Time
Disdainful Stroke
Dissolve
Drown in Sorrow
Hero’s Downfall
Jace’s Ingenuity
Silence the Believers
Thoughtseize
Lands (26)
Dismal Backwater
Evolving Wilds
Island
Polluted Delta
Radiant Fountain
Swamp
Temple of Deceit
Urborg, Tomb of Yawgmoth

Sideboard (15)
Ashiok, Nightmare Weaver
Bile Blight
Drown in Sorrow
Jorubai Murk Lurker
Negate
Silence the Believers
Thoughtseize

Jeg skulle gjerne ha spilt mer med decken før turneringen, men følte meg trygg på at den var et godt valg.

Runde 1 – BYE
Sen frokost óg seier!

1-0

Runde 2 (Jeskai Burn)
Jeg vinner terningkastet, men må ta én mulligan mens han holder sju. Han spiller med høyt tempo og burn, og vinner første spill. I andre spill tvinger han gjennom en Keranos, God of Storms. Hver tur tar jeg tre skade eller trekker et kort mindre enn motspilleren min, og er i en situasjon jeg ikke skal kunne vinne. Heldigvis får jeg gravd meg ned til en Jorubai Murk Lurker etterfulgt av Pearl Lake Ancient, og snur spillet med en 6/7 lifelink-er.

Tredje spill svinger mye frem og tilbake. Jeg klarer å svare på det meste av trusler, men trekker aldri en finisher. Motstanderen min får meg ned på sju liv før jeg trekker Murk Lurker. Han prøver å drepe den med Stoke the Flames, men jeg holder den i live med en counter spell og får stabilisert. 2-1.

2-0

Runde 3 (Temur Midrange)
Jeg vinner terningkastet og holder sju. Jeg holder bordet fritt for de største truslene, og holder stand mot de små truslene med lifegain fra landene inntil Pearl Lake Ancient tar han ned i tre slag. I spill to må jeg mulle til fire, og blir raskt overkjørt. Spill tre likner på første spill, men jeg trekker aldri en trussel. Med ti kort i library, ti liv og ti minutter igjen stabiliserer jeg etter å ha tatt ut en Sarkhan, the Dragonspeaker med Silence the Believers.

IMG_382847321371639

Med åtte minutter igjen på klokka blir imidlertid spillet stoppet, fordi det viser seg at jeg ved en feil har trodd Urborg, Tomb of Yawgmoth er i spill og derfor tappet en Polluted Delta for mana istedenfor å fetche da jeg tok ut Sarkhan. Jeg tilkaller en dommer, forklarer situasjonen, og får etter litt frem og tilbake en advarsel og tillegg i tid. Med seks kort igjen av deck finner jeg Pearl Lake Ancient og vinner spillet. 2-1.

3-0

Runde 4 – Matej Zatlkaj! (Jeskai Burn)
I fjerde runde starter de profesjonelle spillerne med tre byes å spille. På 3-0 vet jeg at sjansen er stor for å møte en pro. Det viser seg at min motstander er Matej «Big Z» Zatlkaj, en svært god spiller som ofte kommenterer på europeiske GP-er. Jeg legger ikke skjul på at jeg gjenkjenner han, og vi snakker litt om det voksende Magic-miljøet i Oslo mens vi stokker.

Han vinner terningkastet, og overkjører meg i første spill med effetive dyr og burn spells. I andre spill muller jeg til seks, og havner bakpå igjen. I det jeg er i ferd med å stabilisere klarer han å tvinge igjennom Keranos, God of Storms ved å ha counter spells for mine counter spells. Mine eneste muligheter er å race med Pearl Lake Ancient umiddelbart eller finne en Jorubai Murk Lurker som holder meg i live lenge nok til å finne Pearl Lake Ancient, samtidig som han ikke må ha svar til disse. Floch spilte en 1-of Set Adrift, og jeg skjønner godt hvorfor han respekterte denne guden med et helt kort. 0-2.

Etter kampen diskuterer vi matchup-en, og jeg ønsker han lykke til videre. Det viser seg at han går helt til topps på søndag.

3-1

Runde 5 (B/G Devotion)
Han vinner treningkastet, og vi holder begge sju kort. Jeg straffer han for å holde en hånd med få land ved å ta ut to Elvish Mystic med en Drown in Sorrow, og stabiliserer på ti liv før Pearl Lake Ancient treffer bordet. Han spille ut noen mindre dyr som må kastes foran min Ancient slik at jeg kan spare mine kort til det som virkelig kan redde han, og vinner, til stor frustrasjon fra min motspiller. I andre spill overkjører han meg. I tredje spill må jeg ned på fem kort, og får ikke stoppet han fra å legge en Pharika, God of Affliction. Tokens laget av Pharika og en Hornet Queen han får i spill ved hjelp av cast-triggeren på Genesis Hydra grinder meg ut. 1-2.

3-0 er snudd til 3-2, og jeg er rimelig oppgitt. Nå må jeg vinne de neste tre kampene.

Runde 6 (Mardu Midrange)
Jeg vinner terningkastet, og oppdater raskt at jeg spiller mot min første Mardu-motstander. De har ofte fire Crackling Doom i maindeck, et veldig godt svar på Prognostic Sphinx, Sagu Mauler og andre seiglivde trusler. Pearl Lake Ancient kommer seg derimot greit rundt Crackling Doom, og mine svar dekker stort sett det de har av trusler tidlig slik at jeg ikke får for store problemer med å stabilisere.

I første spill får jeg stabilisert på ti liv før Pearl Lake Ancient gjør kjapp prosess. I andre spill muller jeg til fem og han til seks, og etter litt hand disruption og en Drown in Sorrow, er det igjen tid for Ancient. 2-0.

4-2

Runde 7 (R/G Stompy)
Jeg vinner terningkastet, og velger å holde en vanskelig sjukortshånd:

Hånden har kun to land, og foruten Radiant Fountain, vil alle land i decken min gjøre at jeg kan spille fire av fem kort. De fire kortene er samlet kraftige nok til at jeg fristes til å holde hånden.

Jeg starter med Dismal Backwater. Det lar meg spille Bile Blight om jeg skulle trekker det, og gjør dessuten at jeg ikke må fetche før tur tre hvis jeg skulle trekke et land. Da blir også sjansen for å trekke et tredje land litt høyere. Motstanderen har en aggressiv start, og jeg trekker aldri det tredje landet. I andre spill blir jeg igjen overkjørt. 0-2.

4-3 og drømmen om dag to er knust. Der og da var jeg rimelig oppgitt over at jeg holdt sju kort i første spill, men bestemmer meg for å spillere videre tross skuffelsen.

Runde 8 (Jeskai Control)
Jeg vinner terningkastet. Motstanden min ser først ut til å være på Jeskai Burn, men en discard spell avslører at han spiller End Hostilities i maindeck. Senere spiller han Brimaz, King of Oreskos, et kort mange Jeskai Aggro-lister ikke har før spill to. Han vinner første spill.

Basert på kortene jeg så i første spill sideboarder jeg med utgangspunkt i at han spiller et kontrolldeck. Normalt ville jeg tatt inn en fjerde Bile Blight og ta ut noen Disdainful Stroke og en Silence the Believers. Silence er ikke så verst mot truslene i en mer kontrollerende versjon mens Bile Blight virket å ha få targets.

Jeg muller til seks i spill to og tre mens motstanderen min kurver bra ut med et press jeg ikke klarer å svare på, og jeg blir helt overkjørt. 1-2.

4-4

Runde 9 (R/w «Ajani-Sligh»)
Jeg taper terningkastet og muller til seks kort. Jeg oppdaget kjapt at motstanderen min spiller noe jeg ikke ventet i et hav av nettdecks: Mono-Red Aggro med hvit splash for Ajani Steadfast. Boss Sligh er mye av årsaken til at jeg spiller Drown in Sorrow i maindeck, og jeg forventer at en vanskeligere manabase og høyere manakurve gjør dette til en bedre matchup for meg.

Han vinner dog første spill. Jeg tar andre spill med Jorubai Murk Lurker inn i Pearl Lake Ancient. I siste spill muller jeg til fem mens han holder sju. Jeg svarer på alle hans trusler, men må la en Ajani Steadfast resolve. Jeg trekker til slutt en Jorubai Murk Lurker, og stabiliserer på tre liv med en Disdainful Stroke på hånden mot en Stoke the Flames jeg kjenner i motspillerens hånd.

Motstanderen min har etter hvert ingen måte å vinne på, men tiden begynner å renne ut og noen turer senere lager han et emblem med Ajani. Det reduserer skaden mine dyr gjør mot han til én, slik at dyrene mine representerer en veldig treg klokke. Jeg angriper åtte ganger med Jorubai Murk Lurker før jeg på en Dig Through Time finner de to siste Murk Lurker-ene. Fire turer senere er han på null liv, 30 sekunder før tid i runden. 2-1.

5-4

Oppsummering
Jace’s Ingenuity og Jorubai Murk Lurker var på hver sin måte de beste kortene. Mens Dig Through Time i stor grad gir utmerket card selection og Silence the Believers kan strives eller ta ut en bestowed Boon Satyr for å komme opp kort, er det å kunne trekke tre kort på slutten av motstanderens tur det som lar deg vinne én-for-én-kampene og ikke miste landdrop. Jorubai Murk Lurker var veldig sterk mot de mer aggressive deckene, og jeg er veldig fornøyd med å spille hele tre stykker i sideboardet.

Ulike versjoner av Abzan er de mest spilte deckene akkurat nå, og jeg mener denne versjonen av U/B Control er godt posisjonert mot disse. Jeskai Burn er ikke en like god matchup, men Jorubai Murk Lurker gjør en veldig god jobb etter sideboard. Mardu Midrange likner på Mono-Black Devotion før rotasjon, og handler i stor grad om å vinne én-for-én-kampen tidlig. Mono-Green/Green-Black Devotion er en matchup jeg ikke fikk testet i forkant av turneringen, som jeg vil prioritere å teste fremover. Boss Sligh og andre aggressive strategier er uslåelige om de har en optimal hånd, men kombinasjonen av hand disruption, Bile Blight og Drown in Sorrow gjør denne matchupen langt bedre enn for en versjon med Perilous Vault.

Rent spillemessig er jeg ikke fornøyd med å gå 5-4 på en GP. Det andre tapet (G/B Devotion) burde jeg ha unngått, og jeg må helt klart teste mer mot Jeskai Burn. Det var dessuten uheldig at jeg ikke møtte Abzan én eneste gang, til tross for at dette var turneringens mest spilte deck. Høydepunktet var å møte Matej i fjerde runde, selv om jeg tapte.

Når det kommer til decket er fornøyd. Jeg ville spilt det samme decket på nytt, og foreløpig vurderer jeg bare noen små justeringer.

Dette innlegget ble publisert i Turneringsrapporter og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.